Lyfia

Asana — yogaposisjoner

Enhver type praksis i yoga har ifølge filosofien til hensikt å skape stødighet i sinnet. Det betyr at praksisen av yoga, slik vi kjenner den med utøvelse av fysiske posisjoner, ikke er utarbeidet bare for å skape balanse, styrke og fleksibilitet i kroppen. I siste instans er intensjonen å skape de samme forandringene i sinnet.

En yogaposisjon defineres i filosofien som stødig og behagelig. Det er en god beskrivelse av hvordan de fleste av oss ønsker å oppleve livet.

Noen av de viktigste elementene i en asanapraksis er mentalt fokus, observasjon av pusten gjennom integrasjon av pust og bevegelse, og kjennskap til kroppen gjennom repetisjon av øvelser. Praksisen som sådan er preget av en balanse mellom disiplin og hengivenhet. Disiplin innebærer at man faktisk prøver og gjøre øvelsene, men balanseres av observasjon og aksept til selve prosessen i kroppen og sinnet.

Men behøver ingen spesielle fysiske forutsetninger for å starte en asanapraksis. Hensikten med praksisen er ikke perfeksjonering av posisjonene, men gjennom arbeidet med posisjonene å bli kjent med kroppen, pusten og sinnet og opparbeide en bevisst tilstedeværelse i seg selv. Den prosessen er interessant og utfordrende. Og når posisjonene etter hvert oppleves som stødige og behagelige, har man gjerne gjennom praksisen lært seg prinsipper som kan overføres til livet utenfor yogamatten. Det er den største gevinsten av asanapraksisen.